3 Tips Hadapi Kehidupan Yang Padat dan Sibuk

4/24/2015 Nur Farah Liza Ramli 4 Comments

Bismillah,

Segala puji bagi Allah s.w.t., Tuhan sekalian alam. Selawat dan salam di sampaikan kepada junjungan Nabi Muhammad s.a.w., keluarga serta para sahabat baginda.


Artikal yang seterusnya dalam bulan April, saya rasa bulan April kali ini amat padat dan sibuk. Sibuk dengan urusan daftar persekolahan anak Tahun 1 2016, cuti, kursus, keluarga, karier, settlekan perkara yang berkaitan dengan saman, renew roadtax dan dapat gi Zoo Negara. Jurnal kesyukuran saya, dapat ikut serta rombongan sekolah anak ke Zoo Negara. Yang adventurenya saya dan suami redah naik motor. Alhamdulillah cuaca sungguh redup.

Bila saya renung aktiviti saya, duduk melemparkan pandangan ke belakang, semasa dan ke hadapan mengenai aktiviti kehidupan saya. Terjumpa saya dengan video yang cukup hebat ini. 3 Tips Hadapi Kehidupan Yang Padat dan Sibuk. Hanya 3 tips yang anda juga mudah praktikkan dan ikut, insyaAllah.


3 Tips Hadapai Kehidupan Yg Padat & Sibuk from iReach HD on Vimeo.

Bagaimana setelah anda menonton video di atas. Tentu anda tidak mahu jadi mak tiri snow white a.k.a nenek kebayan kan. Saya menepuk dan bertanya diri saya sebenarnya...., walau saya sibuk macam mana sekali pun saya tak nak jadi nenek kebayan yang sungguh mengerikan. nauzubillah.

* Suami
* Anak-anak
* Hobi

Ketidakseimbangan dan elakkan dari terabai:

- Terlalu sibuk dengan karier sampai anak-anak terabai.
- Terlalu sibuk dengan anak-anak sampai karier dan bisnes terabai.
- Terlalu sibuk dengan suami, anak-anak, keluarga sendiri dan mertua, khidmat masyarakat dan lain-lain; tengok cermin macam mak tiri snow white a.k.a nenek kebayan.

3 Langkah Bijak Yang Dapat Membantu Saya dan Semua dari Ketidakseimbangan dan Keterabaian:

i. Buat senarai mesti buat; buat di waktu malam sebelum tidur.

ii. Mesti buat apa yang ada salam senarai itu; lepas semua yang ada dalam senarai itu siap baru buat benda yang tiada dalam senarai.

iii. Disiplinkan diri untuk konsisten ikut dan lakukan apa yang ada dalam senarai itu; dapatkan kawan yang boleh menyokong kita agar sentiasa buat apa yang ada dalam senarai mesti buat.

p.s: Silalah share entri ini dengan kawan-kawan sekiranya ada di antara kawan-kawan yang mengalami kehidupan yang padat dan sibuk. Mari kita sama-sama menjadi manusia yang mengamalkan cara hidup dan pemakanan yang sihat, Amin.

Best deal...
boleh hubungi Farah untuk sebarang pertanyaan
suplemen kesihatan...
Saya memang hendak membantu anda.

Shaklee Independent Distributor ID:  1107056



Instagram : carehappytips

SMS/WHATSAPP : 012-6713780

4 comments:

  1. terima kasih atas perkongsian yang sangat dalam maksudnya..semoga kita sama-sama berjaya menghadapi hari2 yang mencabar..

    Tips Puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Puan Zara...moga kita dapat menjadi ibu yang berjaya dunia akhirat...:)

      Delete
  2. betul2, kne ada planinng. tuu penting

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi-lagi macam Mimin yang multitasking keje sambil belajar...
      super hebat...

      good luck Mimin

      Jom santai-santai join Giveaway
      Giveaway Nurfuzie Dot Com #1

      Delete

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq