Batuk Berkahak dan Selsema Sembuh Secara Semulajadi

5/30/2018 Cahaya Farah 2 Comments

Melihat anak kecil yang kembali pulih dari batuk berkahak serta selsema melegakan hati ibu yang bekerja mahupun WAHM. Alhamdulillah, setelah sembuh anak lebih cergas dan aktif seperti sediakala.

Mari ikut kisah Puan Nurhafizah selanjutnya.

Sembuh Batuk Berkahak dan Selsema


=======================================================


Nurhafizah Zamri ibu kepada 2 orang puteri yang berumur 4 dan 1 tahun. Sebagai seorang ibu saya sangat mengambil berat akan tahap kesihatan anak yang bermula dari pemakanan hingga lah persekitaran. Akan tetapi kita hanya dapat mengawal pada yang mampu kita kawal .

.


Bermulanya pengalaman ini apabila anak sulung saya hana sofia mula memulakan sesi persekolahan pada awal tahun ini januari 2018 .
.



Beliau adalah seorang anak yang sangat aktif dan juga Alhamdulillah seorang yang sukar jatuh sakit . Mungkin faktor beliau di jaga sendiri oleh saya dan bukan di hantar ke rumah pengasuh. 
.



2 bulan yang lalu , hana mula demam batuk dan selsema selalunya hana akan demam 2 3 hari dann kembali pulih tetapi kali ini demam nya on off selama lebih dari 3 hari .hati mana yang tidak risau kan . Batuknya makin teruk dan mempunyai kahak.
.



Saya ada membawanya ke klinik akan tetapi tiada perubahan kerana hana juga adalah seorang yang sangat takut pada ubat. Agak sukar saya memberikannya ubat dengan konsistant. Saya mengawal pemakanan hana secara keseluruhan yang boleh menyebabkan batuk dan selsema semakin teruk. 
.



Hana saya hanya berikan beliau nutriferon yang masih berbaki dan hana amalkan sehingga habis dlm 3 pack saja yang tinggal .Hana juga saya kuarintin kan dari sekolah kerana risau akan menganggu tahap kesihatan anak-anak yang lain disekolah .Dari yang saya baca di dalam group wasap sekolah hampir lebih 10 orang pelajar yang tidak dapat hadir kesekolah setiap hari kerana mengalami tahap kesihatan yang tidak baik dan ada juga yang telah admit di hospital .
.



Dalam berberapa hari yang sama anak bongsu saya hani turut memberikan tanda-tanda awal jatuh sakit seperti kakaknya . Badan telah panas batuk dan juga mempunyai selsema 
.



Perubahan hani semakin ketara apabila hani mengalami demam panas yang sangat tinggi sehingga ada yang cecah 39 darjah dan saya segera ke klinik untuk mendapat kan rawatan akan tetapi suhunya kembali normal selepas ke klinik . Ubat juga kami berikan tetapi Demam hani berlarutan ke 3 hingga 4 hari dan hanya demam pada malam hari. 
.



Ia sangat membimbang kan saya apabila kami suami isteri berpakat untuk jalankan ujian darah pada hani . Doktor sahkan dari keputusan darah hani mungkin hani suspek virus influenza B dan doktor menasihatkan hani di bawa balik dahulu dan kembali ke hopsital pada esok paginya jika tiada perubahan kerana kami mengalami beberapa masalahya yang lainnya. 
.



Saya berfikir apa lagi ikhtiar yang perlu saya lakukan. Ye saya ada membeli omega guard 2 3 hari semasa hana masih demam dan batuk berkahak kerana saya tahu omega boleh memecahkan kahak dengan cepat tetapi kiriman saya yang saya order ada sedikit kelewatan .
.



Alhamdulillah sehari selepas ujian darah hani kiriman saya yang mengandungi omega guard sampai dan saya memberikan hana dan hani sebiji seorang setiap hari .Demam hana dan batuk hana sudah semakin pulih .hani juga demamnya sudah membaik dan hanya batuk dan hingusnya saja yang masih berbaki.
.



Batuknya masih lagi berbunyi menanda kan kahak masih ada. Saya konsistant memberikan hani omega dari hari kehari selama seminggu. Hati saya senang bila melihat setiap kali mereka membuang air besar akan terlihat tasktur najis mereka seakan berlendir dan berkilat . Itu tandanya kahak yang terkumpul mulai keluar melalui najis ..Allahamdulillah ,tiada apa yang mampu saya ucapkan ketika itu hanya bersyukur pada Allah anak-anak akan saya telah kembali sihat dan aktif seperti sedia kala . 
.



Ya kini sudah 2 bulan berlalu mereka sihat seperti selalu . Hana juga telah kembali ke sekolah setelah hampir 2 minggu saya cutikan beliau.. kini hana dan hani konsistant amalkan omega dan berharap mereka kekal sihat sentiasa dan dilindungi Allah selalu . Kita berikhtiar Allah yang menyembuhkan.
.



Jika ibu-ibu bapa-bapa yang telah membaca kisah saya ini mungkin kisah saya hanya biasa-biasa tetapi jika kita ditempat yang sama kita juga akan sangat risau akan kesihatan anak-anak. Baru saja suspek sudah rasa nak tercabut nyawa ini kan pula jika ia betul-betul terjadi .
.



Dan oleh itu jika anak anda mengalami masalah yang sama anda boleh berikhtiar dengan Omega guard dan juga kawal pemakanan harian anak-anak..kita mampu mencegahnya .


Alhamdulillah terima kasih Allah terima kasih shaklee.

Sekiranya anda juga mencari suplemen terbaik buat anak remaja, Suplemen ini adalah yang terbaik.

Sila tonton video :)



MELABURLAH untuk KESIHATAN MASA DEPAN ANDA. Terapi diri di samping menjaga kesihatan badan. Jika tidak boleh telan tablet atau rasa banyak sangat yang perlu ambil secara konsisten boleh la ambil SIRAP VIVIX yang SANGAT SEDAP.




BEST DEAL

boleh hubungi Farah untuk konsultasi PREMIUM : Saya memang hendak membantu anda.


Untuk maklumat lanjut dan FREE Consultation

Shaklee Independent Distributor ID : 1107056
Cara mudah terus daftar dengan saya, KLIK :

&

Fb : Cahaya Farah     Fanpages : Kedai Carehappytips
Instagram : carehappytips_farah
SMS/WHATSAPP : 012-6713780


Kawasan COD :

Seri Kembangan - UPM - Bangi - Alam Sari - Taman Impian Putra - Bandar Seri Putra -
Bukit Mahkota - Nilai Impian - Batang Benar - USIM - GMI - MFI - KUIS - Jenderam - Dengkil - Banting - Alor Gajah - Masjid Tanah - Pulau Sebang - Tampin - Pulapol - UTM Jalan Semarak 

2 comments:

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq

Hamil Setelah Penantian 7 Tahun Berkat Konsisten Suplemen

5/30/2018 Cahaya Farah 2 Comments

Walau mengalami masalah kedudukan bicornuate uterus (rahim abnormal). Alhamdulillah Puan Tinie berjaya hamil setelah penantian 7 tahun.

Bagaimana sabar serta konsistennya Puan Tinie. Ibu yang sedang berusaha untuk hamil samada anak pertama mahupun anak yang seterusnya. Mari ikuti kisah Puan Tinie.

Berjaya Hamil

==================================================================


Penantian satu penyiksaan. Dulu saya mendengar je ungkapan ni tapi tak pernah benar benar merasainya. 

.



Saya seorang ibu kepada 2orang anak. Kedua-dua anak saya dilahirkan secara pembedahan kerana kedudukan mereka songsang disebabkan masalah bicornuate uterus(rahim abnormal). Walaupun melahirkan secara pembedahan saya bersyukur dan redha kerana sekurangnya saya dikurniakan cahaya mata berbanding mereka yang kes mcm saya, ada yang tak berpeluang ada cahaya mata. 

.


Jarak kedua-dua anak saya tak begitu jauh. Anak sulung setahun lebih, saya dah hamil anak kedua. Alhamdulillah tiada masalah semasa hamil atau selepas melahirkan. 

.


Setelah melahirkan anak kedua, atas nasihat doktor saya menjarakkan kehamilan dengan mengambil implanon sebagai perancang bermula Disember 2011. Saya memakainya selama 3tahun. Selama tu juga saya tidak datang period. 

.


Selepas menanggal implan pada Disember 2014 , saya fikir tahap kesuburan saya akan kembali normal. Yer lah memandangkan jarak kedua anak sebelum ni pun tak jauh sangat. Jadi saya fikir saya ni jenis subur agaknya jadi sebaik menanggal implan mesti senang je nak lekat. 

.


Period dah kembali normal. DUA TIGA TAHUN berlalu masih belum ada apa-apa tanda. Saya mula risau. Saya pernah bertanyakan pada doktor, menurut doktor memang ada sesetengah orang setelah memakai implan tahap kesuburan lambat untuk kembali normal.

.


Saya pun mula berusaha, pada mulanya saya mengambil vitamin kesuburan secara konsisten seperti B-Complex yang dilengkapi asid folic. Kemudian Gla Complex untuk meningkatkan kesuburan. Di samping vitamin asas yang lain yang saya dah ambik sebelum-sebelum ni lagi. 

Beberapa bulan masih juga menunggu. 
.



Setiap kali haid agak hampa. Saya pernah menangis jugak bila haid datang. Baru saya memahami perasaan siksanya penantian itu. Dengan orang sekeliling yang asyik bertanya bila nak tambah dan terutama anak-anak sendiri yang asyik bertanya “bila kita nak dapat baby” oh tertekan jugak kadang-kadang. Yerlah saya sendiri risau juga dengan umur semakin bertambah. Saya cuma jawab “kita doa sama-sama oke” 

.


Pada awal Januari 2018 suplemen CoqTrol berada di pasaran. Saya mendengar kelas daripada pakar nutrisi betapa pentingnya pengambilan Coq dalam memberi tenaga pada sel sel tubuh badan kita. Rupanya sel ovum merupakan sel terbesar dalam badan wanita. Dan sel sperma pula merupakan sel terkecil dalam badan manusia.

.


Dan untuk pergerakan aktif sel-sel ini bertemu “cinta hati” memerlukan “tenaga”. Dan CoqTrol dapat membantu meningkatkan tenaga sel-sel ini. Ada ujian yang dijalankan menunjukkan kesan pengambilan suplemen ini pada jumlah sperma dan pergerakan sperma. Keyakinan saya bertambah bila ada seorang customer berkongsi pengalaman dia ikhtiar hamil, kata doktornya “this suplemen(coq10) is very good for your ovum”. Mendengarkan ini buat saya fikir, saya dan suami memerlukan tambahan suplemen ni, mungkin ada yang belum cukup.

.


Sebaik berada di pasaran saya terus beli dan makan bersama-sama suami. Sambil meneruskan vitamin-vitamin lain sebelum ni. Saya juga lebih mengambilberat dengan waktu subur, saya mencatatnya, menggunakan bantuan application di smartfon dan juga menggunakan ovulation kit. 

Saya betul-betul berusaha kali ni selain dari terus berdoa dan minta orang sekeliling mendoakan juga. 
.



Alhamdulillah dengan izinNya. Setelah habis sebotol CoqTrol, period saya lambat dan syukur saya disahkan positif hamil anak ketiga. Ye, Pada usia anak kedua 7tahun. Jarak sungguh kali ni. Suka betul kakak-kakak mendapat berita kehamilan ini. Kini, Kandungan dah nak masuk 5bulan, gerakan baby pun dah mula dirasai. Terasa rindu sungguh perasaan ni. Doakan kami ye. 

.


Melalui ‘struggle’nya berusaha kali ni buat saya ingin berkongsi kisah ini. Pada yang masih menanti cahayamata jangan putus asa. Teruskan usaha. Usaha perlukan masa, pengorbanan dan kesungguhan. Melaburlah untuk kesihatan kita dan pasangan. Bila badan sihat, sel sihat insyaAllah badan kita akan sedia untuk hamil. Dan paling penting senjata utama kita adalah DOA. 

.


Kongsikan kisah ini jika anda juga ingin membantu orang-orang sekeliling. Semoga perkongsian ini dapat membantu pada mereka yang memerlukan. Alhamdulillah syukur pada Allah, terima kasih atas doa semua dan terima kasih Shaklee.


Ibu hamil juga mahu kekal cergas sepanjang hari. Mari tonton video ini.



MELABURLAH untuk KESIHATAN MASA DEPAN ANDA. Terapi diri di samping menjaga kesihatan badan. Jika tidak boleh telan tablet atau rasa banyak sangat yang perlu ambil secara konsisten boleh la ambil SIRAP VIVIX yang SANGAT SEDAP.




BEST DEAL

boleh hubungi Farah untuk konsultasi PREMIUM : Saya memang hendak membantu anda.


Untuk maklumat lanjut dan FREE Consultation

Shaklee Independent Distributor ID : 1107056
Cara mudah terus daftar dengan saya, KLIK :

&

Fb : Cahaya Farah     Fanpages : Kedai Carehappytips
Instagram : carehappytips_farah
SMS/WHATSAPP : 012-6713780


Kawasan COD :

Seri Kembangan - UPM - Bangi - Alam Sari - Taman Impian Putra - Bandar Seri Putra -
Bukit Mahkota - Nilai Impian - Batang Benar - USIM - GMI - MFI - KUIS - Jenderam - Dengkil - Banting - Alor Gajah - Masjid Tanah - Pulau Sebang - Tampin - Pulapol - UTM Jalan Semarak 

2 comments:

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq

Kenali Masalah Kayap dan Ubati Secara Semulajadi

5/26/2018 Cahaya Farah 0 Comments

Bagaimana untuk anda kenali Masalah Kayap dan Ubati Secara Semulajadi ?

Apa pun masalah yang anda alami, sebagai langkah permulaaan anda perlu dapatkankan rawatan dan pengesahan dari doktor.


Apakah kayap (bahasa inggeris : shingles) ?

Kayap adalah jangkitan pada permukaan kulit yang disebabkan oleh virus Varicella-zoster. Virus Varicella-zoster adalah virus yang sama yang menyebabkan Chicken Pox (Cacar Air). 

Virus Varicella-zoster adalah tergolong dalam kumpulan virus yang dipanggil virus herpes, itulah sebabnya kayap juga dikenali sebagai herpes zoster. 

Semua virus herpes boleh bersembunyi di dalam sistem saraf dan boleh kekal hampir selama-lamanya. Ia menunggu waktu yang sesuai(imun rendah) untuk aktif kembali. 

Selepas pulih dari Chicken Pox, virus ini akan kekal dalam sistem saraf pusat tubuh anda. 

Jadi, sesiapa yang pernah dijangkiti Chicken Pox, samaada kanak-kanak atau dewasa ada kemungkinan boleh dijangkiti Kayap. Terutama sekiranya berlaku kemerosotan Sistem Imun badan. Nampak tegar virus ini :). Pentingnya kita perlu memastikan imuniti tubuh sentiasa berada di tahap maksimum.



Punca kayap : 

Kebanyakan pengamal kesihatan berpendapat, kayap berlaku apabila sistem imun tubuh lemah dan  menyebabkan virus itu untuk aktif semula

Kemungkin di bawah yang bole menyebabkan punca kepada masalah kayap :

i. Penuaan - semakin berusia individu itu, tahap imun semakin rendah

ii. Individu yang mengidap penyakit berkaitan imun seperti HIV / AIDS

iii. Individu di bawah rawatan kanser (kemoterapi dan radioterapi) 

iv. Tekanan atau trauma - tekanan psikologi dan emosi

v. Ubat - immunosuppressive drugs

vi. Pesakit selepas melalui pemindahan organ

vii. Kanak-kanak - kanak-kanak yang ibunya dijangkiti chicken pox di akhir kehamilan


Tanda-tanda kayap :

Simptom kayap yang paling biasa adalah kulit menjadi menggelembung berisi air seperti melepuh (blister). Selain itu badan/bahagian tertentu kulit berasa sakit mencucuk-cucuk dan panas.

Kulit melepuh atau blister tu contohnya macam bila kita terkena benda panas..kulit jadi menggelembungdan berisi air kan


Cadangan pengambilan suplemen secara semulajadi :

1. Set A

vivix
vit c
bcomplex
nutriferon
lecithin

* dapat keahlian shaklee

2. Set B

Vivix
Bcomp
Vit C

* Dapat keahlian shaklee

3. Set C

Nutriferon
Vit C

* dapat keahlian shaklee

4. Set D

Vivix
Nutriferon
Vit C
Bcomplex
Omega
Garlic


Bagaima ayahnya sembuh dari masalah kayap. Pengambilan VIVIX secara konsisten. Mari tonton :)





MELABURLAH untuk KESIHATAN MASA DEPAN ANDA. Terapi diri di samping menjaga kesihatan badan. Jika tidak boleh telan tablet atau rasa banyak sangat yang perlu ambil secara konsisten boleh la ambil SIRAP VIVIX yang SANGAT SEDAP.




BEST DEAL

boleh hubungi Farah untuk konsultasi PREMIUM : Saya memang hendak membantu anda.


Untuk maklumat lanjut dan FREE Consultation

Shaklee Independent Distributor ID : 1107056
Cara mudah terus daftar dengan saya, KLIK :

&
JOIN NOW

Email : carehappytips@gmail.com
Fb : Cahaya Farah     Fanpages : Kedai Carehappytips
Instagram : carehappytips_farah
SMS/WHATSAPP : 012-6713780
www.wasap.my/+60126713780

Jadi apa tunggu lagi ? ORDER SEKARANG. Hanya SATU KLIK

Kawasan COD :

Seri Kembangan - UPM - Bangi - Alam Sari - Taman Impian Putra - Bandar Seri Putra -
Bukit Mahkota - Nilai Impian - Batang Benar - USIM - GMI - MFI - KUIS - Jenderam - Dengkil - Banting - Alor Gajah - Masjid Tanah - Pulau Sebang - Tampin - Pulapol - Jalan Semarak - UTM

0 comments:

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq

Jana Pendapatan Tambahan Secara Bermentor

5/20/2018 Cahaya Farah 0 Comments

Seronokkan ada Mentor-Protege ??? Bagaimana nak jana pendapatan tambahan yang mudah serta menyeronokkan.

Mari teruskan baca kisah Puan Farah Ramli

************************************

Mentor Farah



Farah memilih shaklee sebagai sumber pendapatan tambahan bagi menampung keperluan keluarga yang makin membesar dalam keadaaan ekonomi yang semakin mencabar.


Pada mulanya saya merupakan pelanggan Set Menyusu sejak Jun 2013. Kemudian, pada Januari 2014 saya ambil keputusan daftar keahlian Shaklee. Saya ambil keputusan untuk daftar ahli kerana melihat perbezaan harga setiap suplemen dan produk Shaklee antara harga ahli dengan harga retail amat jauh jimatnya.


Di samping dapat penjimatan harga, bonus pun boleh dapat. Best sangat bila konsisten dapat bonus dari Shaklee setiap pertengahan bulan.


Dengan berbekalkan modal keahlian rm80, alhamdulillah saya telah dapat pulangan modalnya tidak sampai 2 bulan. Secara konsistennya saya berjaya mendapat bonus bulanan di samping untung runcit di atas setiap penjualan suplemen mahupun produk Shaklee.


Pencapaian saya dalam perniagaan Shaklee, Mac 2016 dapat naik rank Supervisor dan Feb 2017 naik rank Senior Supervisor. Alhamdulillah pada Shaklee Conference 2017, saya telah di nobatkan 2 award iaitu “New Rank Achievement” dan “Leadership Consistency” bagi kategori Supervisor.


Bagi saya sangat berharga award tersebut. Bukan hanya buat diri sendiri malah buat ahli keluarga, mak ayah serta ahli Team Carehappytips. Bersyukur sangat kerana waktu naik ke pentas ambil award ini saya sedang sarat mengandung anak keempat.


Saya ada ahli keluarga yang besar terdiri dari Team Celikvitamin, OSF, Supermom dan iReach. Dalam ni kami di ajar tentang konsep USB iaitu Use, Sharing dan Build. Bila kita konsisten ambil suplemen atau produk Shaklee, seterusnya kita sebarkan kebaikan kepada ramai orang dan kita bina empayar bisnes supaya lebih meluas. Kami juga ada kumpulan Mentor-Protege, Tsunami, TheBigKahuna, pemasaran secara Online dan Offline.


Alhamdulillah sekarang saya dapat lebih konsisten memberi kebaikan dari bonus dan juga produk Shaklee kepada ahli keluarga, kawan-kawan serta rakyat Malaysia. Bagi yang berminat sebagai kerjaya Work At Home Mom (WAHM), pilihlah Shaklee sebagai kerjaya anda. Sesungguhnya pilihan ANDA adalah BIJAK.


Seterusnya, impian saya adalah untuk membantu melahirkan ramai yang berjaya menjana pendapatan 4-5 angka sebulan di bawah Team Carehappytips. Di samping mereka dapat mencapai impian atau Vision Board masing-masing.


Bisnes Shaklee ini tidaklah rumit, Saya ajar apa yang saya sudah buat serta yang di ajar oleh Mentor-mentor HEBAT yang lain. Jika anda masih mencari sumber pendapatan modal rendah tanpa kerugian, Shaklee ada jawapannya.
MELABURLAH untuk KESIHATAN MASA DEPAN ANDA. Terapi diri di samping menjaga kesihatan badan. Jika tidak boleh telan tablet atau rasa banyak sangat yang perlu ambil secara konsisten boleh la ambil SIRAP VIVIX yang SANGAT SEDAP.




BEST DEAL

boleh hubungi Farah untuk konsultasi PREMIUM : Saya memang hendak membantu anda.


Untuk maklumat lanjut dan FREE Consultation

Shaklee Independent Distributor ID : 1107056
Cara mudah terus daftar dengan saya, KLIK :

&
JOIN NOW

Email : carehappytips@gmail.com
Fb : Cahaya Farah     Fanpages : Kedai Carehappytips
Instagram : carehappytips_farah
SMS/WHATSAPP : 012-6713780
www.wasap.my/+60126713780

Jadi apa tunggu lagi ? ORDER SEKARANG. Hanya SATU KLIK

Kawasan COD :

Seri Kembangan - UPM - Bangi - Alam Sari - Taman Impian Putra - Bandar Seri Putra -
Bukit Mahkota - Nilai Impian - Batang Benar - USIM - GMI - MFI - KUIS - Jenderam - Dengkil - Banting - Alor Gajah - Masjid Tanah - Pulau Sebang - Tampin - Pulapol - Jalan Semarak - UTM

0 comments:

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq