Penjagaan Rapi Bayi Pramatang Anda

11/24/2017 Unknown 2 Comments


Bismillah,

Ibu yang mengalami pengalaman yang sama dengan saya atau yang melahirkan bayi pramatang, sudilah kiranya tinggalkan catatan di ruangan komen 😊😊😊😊

Alhamdulillah saya selamat melahirkan anak keempat kami semasa usia kandungan 35 minggu 5/7 hari. Bayi yang kurang usianya dari 36 minggu di panggil sebagai bayi pramatang. 

Sebelum anak kami discaj dari wad NICU, kami sebagai ibu bapa di beri taklimat seperti "kaunseling" oleh doktor.

Bayi pra matang amat sensitif dengan :
i. Asap rokok
ii. Kebersihan persekitaran
iii. Imuniti orang sekeliling

ASAP ROKOK
Paru-paru dan pernafasan bayi pramatang belum cukup matang semasa di lahirkan. Maka, partikal-partikal halus dari asap rokok boleh menggangu proses pernafasan bayi.


PERSEKITARAN
Habuk dan debu-debu kurang sesuai dengan bayi pramatang. Mereka perlukan masa dalam pembinaan kekuatan dan sistem dalam badan.


IMUNITI
Tidak di galakkan berada di tempat yang ramai orang. Sekiranya ada orang yang sedang kurang sihat, tidak di galakkan mencium atau mendekati bayi pra matang. Ini kerana bayi pra matang, sistem imun badan nya tidak sama dengan bayi yang lagi cukup bulan. 

Sentuhan simulasi : bayi pramatang perlu sentiasa diberi simulasi sentuhan. Ini dapat mencipta kecekapan setiap anggota badannya. Sentuhan dapat meningkatkan serta menstabilkan berat badan, emosi serta perkembangan anak.

Check up susulan bagi bayi pramatang:
1. Rehabilitasi melalui sentuhan
2. Pendengaran
3. Penglihatan
4. Pakar kanak-kanak

Moga Allah sentiasa memberi saya peluang secara istiqamah untuk menyusukan anak kami sepenuhnya susu ibu sehingga usia 2 tahun dan seterusnya. Proses ini bagi meningkatkan sistem imuniti badannya serta onsisten naik berat badannya.

Ibu yang mempunyai bayi pramatang, usah berputus asa memberikan susu ibu. Bagus ambil suplemen secara konsisten bagi meningkatkan kesihatan ibu, bayi serta membanyakkan susu ibu.

JOM TONTON VIDEO

Sihat Ibu

Kesihatan IbuSet BerpantangIbu dan Ayah pasti lebih gembira melihat anak mereka membesar dengan lebih sihat dan bahagia. Kesihatan anak adalah lebih berharga dari nilai wang ringgit anda.


Best deal...
boleh hubungi Farah untuk konsultasi PREMIUM: Saya memang hendak membantu anda.
Untuk maklumat lanjut dan free consultation
Shaklee Independent Distributor ID:  1107056
Cara mudah terus daftar bawah saya, klik:
&
Klik "JOIN NOW"

Instagram : carehappytips
SMS/WHATSAPP : 012-6713780
www.wasap.my/+60126713780
Kawasan COD : 
Seri Kembangan - Sungai Ramal Dalam dan Luar - Bangi - Taman Impian Putra - Bandar Seri Putra - Bukit Mahkota - Nilai Impian - Batang Benar - Jenderam - Dengkil - Banting - Alor Gajah - Masjid Tanah - Pulau Sebang - Tampin

2 comments:

  1. Ooo..baru tahu pasal baby pramatang ni...xpernah ada pengalaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayi pramatang memerlukan sentuhan yang lebih untuk meningkatkan tumbesarannya sama dengan bayi-bayi yang lahi 36 minggu ke atas (cukup bulan).

      Delete

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq