6 Cara Merawat Masalah Jantung Berdebar - Palpitation

3/14/2016 Cahaya Farah 4 Comments

Bismillah,

Saya di kejutkan dengan isu masalah degupan jantung berdebar atau di kenali dengan "Palpitation". Secara pendengaran kasar ... kita rasa masalah ini tidak berapa berat. Mungkin disebabkan oleh masalah kesihatan, pemakanan atau pun stress. Tetapi jika mengikut kajian dengan lebih mendalam, masalah ini adalah berat kerana jatung mengalami degupan yang tidak normal atau "abnormal".

Jantung berdebar atau dikenali dengan "Palpitation" berlaku apabila degupan jantung berada di paras abnormal.

Palpitation


Pernahkah anda berada di situasi yang sedang berehat, tiba-tiba jantung anda berdegup kencang...? Kadangkala kita kaitkan dengan Ok mungkin kita penat...mungkin kita fikir yang bukan-bukan...mungkin kita stress, banyak perkara perlu difikir, diurus dan diselesaikan segera. Tetapi, ada beberapa simptom mengapa anda perlu segera berjumpa Dr. untuk mendapatkan kepastian tanpa berlengah.

Saya SUKA baca artikal Dr. Muhammad Akbar Abdullah berkaitan "Palpitation" ini. 
Terdapat 6 cara untuk merawat masalah jantung berdebar atau dikenali dengan "palpitation" di link Dr. Muhammad Akbar.

Video Info-info kesihatan bersama Nutritionist Shaklee, Puan Sarah di Shaklee HQ, Pinnacle Sunway.

Pelbagai info dan tips kesihatan yg di kongsikan bersama, selain itu juga Puan Sarah berkongsi kebaikan dan manfaat 5 Supplemen Asas



*** kredit gambar: http://www.arrhythmia.com.sg/symptoms/palpitations.html


Seterusnya, suka nya hati saya untuk membuka kedai saya kepada para pembaca budiman:
Dengan teknologi terkini, pengguna mahupun pembeli budiman Produk Shaklee boleh terus order dari link esell saya:

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

*Daftar sebagai Ahli Shaklee untuk menerima pelbagai keistimewaan.

 
Best deal...
boleh hubungi Farah untuk sebarang pertanyaan
suplemen kesihatan...Saya memang hendak membantu anda.
Untuk maklumat lanjut dan free consultation
Shaklee Independent Distributor ID:  1107056

Instagram : carehappytips

SMS/WHATSAPP : 012-6713780

Kawasan COD :
Sungai Ramal Dalam dan Luar - Bangi - Taman Impian Putra - Bandar Seri Putra - Bukit Mahkota - Nilai Impian -  Jenderam - Dengkil - Banting - Alor Gajah - Masjid Tanah - Pulau Sebang - Tampin

 

4 comments:

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq

Pengalaman Menaiki Komuter ke Tampin yang Menyeronokkan

3/13/2016 Cahaya Farah 0 Comments

Bismillah...

Semenjak 1 Julai 2015 apabila perkhidmatan komuter telah sampai ke Gemas, ini merupakan kali pertama saya menaiki komuter dengan anak-anak dari stesyen Bangi ke Tampin. alhamdulillah gerak dari rumah pukul 6.30 ptg...menaiki teksi menuju ke stesyen Bangi. menaiki komuter pukul 7.03 mlm. kebiasaannya train akan bertukar di Seremban, alhamdulillah kali ini kami dapat train yang terus ke Gemas...tapi kami turun di Tampin.

Dipendekkan cerita...kami memilih koc wanita...bila sampai Seremban...train mula lengang. kebetulan jumpa seorang akak ni pangkat makcik...beliau menuju ke stesyen Rembau. sembang punya sembang...beliau memang kerap berulang dari Cheras ke Rembau. Hebat makcik ni...hari biasa mendalami ilmu bahasa Arab di Cheras...hujung minggu mendalami ilmu bercucuk tanam.

Tiket train
Bangi - Tampin
10.60 (D), 5.30 (K)

Cheras - Rembau
10.30 (D)

Jadual train Seremban - Gemas





Bila makcik ni sudah turun di Rembau...tinggal kami anak beranak di ruang koc wanita. anak2 ni cukup meriah menaiki komuter...macam buat rumah sendiri je gayanya. Bila turun di Tampin pukul 8.15 mlm...masing2 hendak ke toilet...alhamdulillah suami sudah sedia menunggu untuk menjemput kami. Train pertama dari Gemas lebih kurang pukul 5.30 pagi.


Semasa di toilet, sempat menyapa seorang makcik yang telah buat operation lutut. katanya tulang lututnya mengalami kerapuhan di sebabkan makan pelbagai ubat, 9 tahu n yang lalu mengalami barah buah dada...operation...kimoterapi...alhamdulillah sekarang barahnya telah pulih. kesan dari mengambil pelbagai ubat, tulangnya mudah mengalami kerapuhan.

Sebelum kami bersurai, saya doakan semoga makcik cepat sembuh ya. yang menarik tentang makcik ini...anak buahnya membawa mereka suami isteri menaiki komuter dari tampin-seremban-tampin...just to get the feel naik komuter...jelas terbayang di wajah pakcik & makcik ni kegembiraan dan kepuasan.

Bagi saya perjalanan 1 jam menaiki train tu boleh di kira cepat...tapi bagi anak2 yang merupakan pengalaman pertama menaiki komuter ke Tampin...mereka kata "mummy, lamanya nak sampai...". walhal sebelum ni mereka pernah juga menaiki train ke Kuala Lumpur dan Senawang.

Para pembaca yang ingin menaiki komuter dari Gemas ke Kuala Lumpur...lebih bagus naik train waktu pagi, petang atau malam...train waktu tengah hari agak kurang banyak...feedback dari beberapa orang yang biasa naik train Gemas ke KL.

Alhamdulillah anak2 saya rasa terhibur dan gembira. bercuti sambil naik komuter. servis yang semakin mantap...train dengan jumlah koc yang juga bertambah. para pembaca turut boleh mengambil peluang ini sesekali atau selalu menaiki komuter...:)



FB : cahaya farah
IG : carehappytips


Seterusnya, suka nya hati saya untuk membuka kedai saya kepada para pembaca budiman:
Dengan teknologi terkini, pengguna mahupun pembeli budiman Produk Shaklee boleh terus order dari link esell saya:

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

*Daftar sebagai Ahli Shaklee untuk menerima pelbagai keistimewaan.

 
Best deal...
boleh hubungi Farah untuk sebarang pertanyaan
suplemen kesihatan...Saya memang hendak membantu anda.
Untuk maklumat lanjut dan free consultation
Shaklee Independent Distributor ID:  1107056

Instagram : carehappytips

SMS/WHATSAPP : 012-6713780

Kawasan COD :
Sungai Ramal Dalam dan Luar - Bangi - Taman Impian Putra - Bandar Seri Putra - Bukit Mahkota - Nilai Impian -  Jenderam - Dengkil - Banting - Alor Gajah - Masjid Tanah - Pulau Sebang - Tampin

0 comments:

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq

Kenapa Tidak Perlu Menyesal Kerana Derma Darah

3/08/2016 Cahaya Farah 0 Comments

Bismillah...


Entri saya kali ini nak mengajak pembaca budiman meringankan diri untuk menderma darah bagi yang mampu dan sihat. Sebelum tu niat la yang baik-baik agar sedekah pembaca budiman sentiasa berada di bawah rahmat Allah dunia akhirat.

Saya tidak memaksa pada yang mudah pengsan, darah rendah, mudah pitam bila tengok darah dan sebagainya. Dulu pun saya seperti anda...hanya teman kawan bila dia nak pergi derma darah sampai la satu masa...Allah buka pintu hati saya setelah tengok iklan di tv.
Iklan tu ada menyebut, lebih kurang la ya ayatnya...tiada harta yang mampu anda tinggalkan untuk mak ayah melainkan anda menderma darah. Waktu tu memang saya akui tiada harta yang berkepuk mampu saya tinggalkan buat mak ayah...moga dengan derma darah ini dapat meringankan beban mak ayah saya.

Sebelum nikah saya berjaya derma sebanyak 2 kali... kemudian saya berhenti menderma kerana bila tarikh2 nak derma...ada je yang terlupa...saya punya tekanan darah pun rendah.      Dengan rahmat Allah...setelah selamat melahirkan anak ketiga...saya kena tambah darah sebanyak 1 pain. Suatu hari saya terbelek buku derma darah yang lama, 2 kali yang saya derma tu tidak menyamai 1 pain yang telah masuk ke dalam badan saya. Alhamdulillah darah yang masuk sesuai dengan hormon sedia ada saya.

Diringkaskan cerita, saya berpeluang menderma semula darah pada 8 Mac 2016, alhamdulillah suami izinkan. 2015, 2 kali cubaan untuk saya derma gagal di sebabkan:
1. hb kurang dari 12.5
2. bp yg atas kurang dari 100, yg bawah kurang dari 70

Derma Darah

2016, pada 8 Mac saya nyaris2 gagal menderma ... mungkin saya hanya teman kawan sekerja saja pergi menderma...:). Dr. tanya pagi sarapan apa, minum apa...dan lain-lain.
Bacaan hb saya ok...bacaan bp saya yang agak rendah, Dr. kata kalau saya teruskan di takuti saya akan mengalami pitam selepas menderma. Dr. hadiahkan saya 1 botol mineral 500ml...lepas habis minum datang semula untuk cek bp semula. Alhamdulillah kuasa Allah, bacaan bp saya meningkat dan saya dibenarkan untuk menderma.

Suplemen yang saya ambil:
1. vitalea - sebelum pergi menderma
2. vita c- selepas balik dari menderma
3. bcomplex - selepas lunch

Walau apa pun ...pengalaman menderma darah kali ini sungguh luar biasa dan tidak mungkin saya lupakan. Cuma Dr. pesan jika ada rasa pening2 macam nak pitam...minum air masak banyak2...saya tak bole biarkan diri saya lapar setelah masanya. Saya perlu makan sebelum saya rasa lapar. Tiap2 hari waktu pagi saya akan alas perut saya dengan ESP atau Cinch.

Mungkin umur pun dah nak jejak ke 40th series...namun saya mengajak pembaca budiman di luar sana...DERMA DARAH sekiranya anda layak...jika anda kurang pasti...pemeriksaan akan di lakukan sebelum anda menderma. Moga perkongsian cerita yang ringkas ini fapat mengajak pembaca budiman sedekah dari sudut yang mampu dan memberi sedekah pada yang memerlukan. Ramai orang darah O yang pergi menderma...tetapi bila sampai masanya orang O nak jumpa penderma O amat sukar...mari kita renung-renungkan sejenak.






FB : Cahaya Farah
IG : carehappytips
Blog : www.carehappytips.com

emel : carehappytips@gmail.com
hp : 012 671 3780



Seterusnya, suka nya hati saya untuk membuka kedai saya kepada para pembaca budiman:
Dengan teknologi terkini, pengguna mahupun pembeli budiman Produk Shaklee boleh terus order dari link esell saya:

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

*Daftar sebagai Ahli Shaklee untuk menerima pelbagai keistimewaan.

 
Best deal...
boleh hubungi Farah untuk sebarang pertanyaan
suplemen kesihatan...Saya memang hendak membantu anda.
Untuk maklumat lanjut dan free consultation
Shaklee Independent Distributor ID:  1107056

Instagram : carehappytips

SMS/WHATSAPP : 012-6713780

Kawasan COD :
Sungai Ramal Dalam dan Luar - Bangi - Taman Impian Putra - Bandar Seri Putra - Bukit Mahkota - Nilai Impian -  Jenderam - Dengkil - Banting - Alor Gajah - Masjid Tanah - Pulau Sebang - Tampin

0 comments:

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq

Blogwalking Segment by kasihjuju.com

3/07/2016 Cahaya Farah 15 Comments


Syarat-syarat penyertaan:

1/ Sila follow blog saya ye.
2/ Like fanpage saya -->
3/ Buat entri bertajuk " Blogwalking Segment by kasihjuju.com "
4/ Copy banner segmen dan link kan semula ke entri ini.
5/ Publish dan tinggalkan komen anda di ruangan komen entri ini sahaja.


Segmen akan berlangsung selama seminggu sahaja. Cepat-cepat join okeh. Banyak kebaikkan kalau korang join segmen macam ni. Antaranya, korang dapat kenal dengan rakan-rakan blog yang lain, boleh tengok design blog diorang yang cun-melecun dan yang paling penting dapat tingkatkan follower blog.

Dan yang paling best, penganjur segmen akan pilih 5 blog bertuah untuk dimasukkan dalam senarai bloglist special yang akan penganjur segmen create lepas habis segmen ni. Pemilihan akan dibuat berdasarkan top refferal dan juga menggunakan kaedah random.org.

15 comments:

Please fill in your name eventhough you do not have url. Do not comment as annonymous. Tq